Rulony zbójnickie
|
|
Skład:
• 1 kg wołowiny zrazowej;
• 10 dag kiełbasy zwyczajnej;
• 5 dag bułki tartej;
• 10 dag smalcu;
• 10 dag słoniny;
• 8 dag cebuli;
• 2 żółtka;
• 3-4 łyżki musztardy;
• czosnek;
• pieprz;
• sól.
Wykonanie:
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Następnie nacieramy każdy plaster zmiażdżonym z solą czosnkiem, oprószamy pieprzem i smarujemy musztardą. Przygotowujemy nadzienie. W tym celu drobno kroimy cebulę, przesmażamy ją na smalcu, a gdy przestygnie dodajemy bułkę tartą i żółtka. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na płaty mięsa wraz z pokrojoną w słupki słoniną i kiełbasą. Całość zawijamy w rulony, spinamy wykałaczką bądź szpilką do mięsa i obsmażamy na gorącym smalcu. Poczym podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy do miękkości ok. godziny. Jeśli lubimy zrazy w gęstym sosie, to możemy tenże sos zagęścić okruchami razowego chleba.